google_recenze

Nejnovější články

Začátek léta přímo vybízí k regeneraci dřevěných prvků v našich zahradách! Víte, jak na to?

Právě je ideální období na ošetření dřevěných prvků našich domovů. Ať už byste rádi vdechli nový život zahradnímu nábytku, plotu či pergole, začátek léta k tomu přímo vybízí. Pomůžeme vám vybrat ten správný výrobek, vhodné náčiní a poradíme s postupem. A nebojte se, zvládnete to i sami!

%C5%A0t%C4%9Btec%20d%C5%99evo%20plot.jpg

Proč je období jara, brzkého léta a podzimu vhodné pro údržbu dřevěných částí domu či zahrady? Některé barvy a laky schnou rychle, jiné potřebují 24 hodin i déle. Záleží, na mnoha faktorech, ale právě počasí nám může v tomto procesu významně pomoci. Lehký vánek a polojasný den je naprosto ideální. Vhodná teplota pro správné schnutí se pohybuje mezi + 18 °C a + 23 °C a jelikož potřebujeme po celou dobu mít alespoň 10 °C, nyní se nemusíme obávat, že by nám proces prodloužily noční nízké teploty. Zároveň je potřeba povrch po dobu schnutí chránit před deštěm. Při dodržení vhodných podmínek tak můžeme dosáhnout nátěru, který spolehlivě vydrží i více než 10 let. Určité riziko pak přináší letní vysoké teploty a přímé slunce, které mohou narušit zasychání a tím i životnost nátěru. Takové dny si proto radši necháme pro jiné práce.

Barvy i štětce u nás.jpg

Důležité před každou aplikací je povrch připravit tak, aby nátěr dobře přilnul. Pro naše účely je potřeba povrch obrousit. Obzvlášť pokud máme dřevo nedostatečně opracované. Riziko, že lazura nedostatečně či vůbec nepřilne je u znečištění oleji, silikonovými tmely a podobně. Pokud víme, že dřevo bude vystaveno vlhkému prostředí, použijeme nejprve fungicidní přípravek Lignofix E-profi. Pokud jsme již zakoupili předpřipravené latě, můžeme přistoupit k samotné aplikaci. Příprava pracovní plochy nám usnadní následnou práci. Připravte si tak nejen materiál, ale i prostor a veškeré náčiní, které můžete potřebovat a které tak bude později po ruce. Budete potřebovat zakrývací plachtu, štětce, vodu a ochranné pomůcky.

            Abychom dosáhli kvalitního nátěru, budeme potřebovat dvě až tři vrstvy. Prvním nátěrem podklad penetrujeme. Máme celou řadu nátěrů, které proniknou do hloubky, jsou rezistentní proti napadení houbami a plísněmi, odolné UV záření a odpuzují vodu. Na základě našich zkušeností doporučujeme zvolit například kombinaci Lazurit FORTE a Lazurit PLUS. Oba jsou velmi kvalitní, odolné a vodou ředitelné. Nepotřebujeme tak žádný další přípravek a i nářadí se vodou snadno čistí (před zaschnutím).          

outdoor-restaurant-terrace-with-wooden-furniture-2021-09-04-04-18-48-utc.jpg

 fence-2022-11-10-18-01-37-utc.jpg

Sokrates Lazurit FORTE, který je na bázi lněného oleje, je vhodný jako první vrstva právě díky svým výborným penetračním vlastnostem. Je vhodný na dřevěné ploty, chatky, venkovní nábytek, ale i vnitřní obložení stěn, trámy v podkroví a podhledy. Můžeme použít samotný Lazurit FORTE ve dvou vrstvách nebo ho můžeme kombinovat s Lazuritem PLUS. Taková kombinace významně zvýší odolnost nátěru povětrnostním vlivům a prodlouží ochranu podkladu na více než 10 let. Lze tedy aplikovat první vrstvu Lazuritu FORTE a pokračovat po zaschnutí jednou nebo dvěma vrstvami Lazuritu PLUS. Lazurit PLUS zvyšuje odolnost a omyvatelnost povrchu a současně má, stejně jako první zmíněný lak, vysokou odolnost vůči UV záření, houbám a plísním.

  

Takto natřené dřevo se již nemusí ničím dalším ošetřovat do doby, než bude potřeba nátěr za pár let obnovit. Stačí nám poté jedna vrstva Lazuritu FORTE nebo PLUS (dle použitého vrchního lazurovacího laku).

Jakmile máme takto ošetřený povrch, stačí jej nechat řádně zaschnout, poklidit pracovní místo a máme hotovo. Použili jsme kvalitní výrobky, provedli jsme správnou přípravu a následnou aplikaci. Odměnou nám bude pohled na krásný nový nátěr plotu, nábytku či stěn, dobrý pocit a příštích mnoho let bez starostí. Gratulujeme! Můžete na sebe být patřičně hrdí, odvedli jste skvělou práci!

K použitým nátěrům ještě doplníme jednu důležitou vlastnost. Obrovskou výhodou zmíněných lazurovacích laků je, že splňují normu, která pojednává o bezpečnosti ve spojení s dětskými hračkami a výrobky. Nemusíme se tak bát je použít na dětská hřiště, hračky, nábytek, dřevěné obložení stěn v dětském pokoji a podobně. Po řádném zaschnutí tak mohou s takto ošetřeným povrchem přijít do kontaktu i ti nejmenší členové rodiny. Zároveň lze tyto přípravky použít ve školkách, školách a podobně. Použití je jak v hobby světě, tak i profesionálním.

Věříme, že vám tento článek dodal jistotu a nápady, jak se postarat o dřevěné prvky doma i na chalupě. Zveme vás proto do našich prodejen v Praze-Modřanech a v Praze-Holešovicích či na náš e-shop www.barvy-laky.cz. Naleznete zde výše zmiňované produkty a bližší informace k ním. Nezapomeňte, že nabízíme odborné poradenství zdarma. Naši zaměstnanci vám tak rádi poradí s výběrem výrobku, náčiní, pomohou s volbou barvy a především vás provedou celým procesem. S naším komplexním servisem tak dosáhnete kýženého výsledku stejně jako řemeslníci z oboru.

Nyní už jen zbývá dopřát si odpočinek na nově natřené terase. Děkujeme za přečtení článku a těšíme se na vás!

Váš tým,

Barvy Framar

Důležitá upozornění:

·       Vždy se řiďte pokyny odborníka a návodu k použití. Dodržujte aplikační pravidla.

·       Používejte vhodné ochranné pomůcky a dodržujte hygienické předpisy.

·       Nenechávejte materiál bez dozoru, skladujte jej dle pokynů na obale a pracujte za dodržení bezpečnostních pravidel. Pokud pracujete v interiéru, větrejte.

·       Věnujte pozornost správné likvidaci odpadu. Použitý materiál nejdříve očistěte vhodným postupem a vhodnými prostředky a poté likvidujte dle zákona o odpadu. Vyhledejte sběrný dvůr, kam můžete nebezpečný odpad odvézt. Můžete likvidovat i obaly se zbytky barev a laků, ale doporučujeme nákup vhodného množství, vyvarujme se zbytečnému plýtvání.

Autor: Kiššová Amálie

·       www.barvy-laky.cz
·       Sokrates Lazurit FORTE
·       Sokrates Lazurit PLUS
·       Lignofix E-Profi
·       Štětec
·       Fotobanka

Posted in: Tipy a triky

Leave a comment