google_recenze

Nejnovější články

Barvy roku 2024

V letošním roce vyhlásila společnost Pantone Color Institute barvou roku sladkou Peach Fuzz. Nahrazuje tak živou a sebevědomou barvu Viva Magenta z říše syté červenorůžové. Viva Magenta byla optimistická a plná energie, nyní však svět uvítá lehký odstín přinášející něhu. Broskové chmýří, jak se jmenuje v překladu a odkazuje na jemné chmýří na slupce, je teplá oranžovorůžová pastelová barva.

 pantone%20fuzz%20web.jpg

Peach Fuzz ráno hezky naladí na nový den před námi a na konci dne příjemně připraví k večernímu odpočinku. Evokuje v nás touhu po péči o sebe i o ostatní, nabízí empatii a objetí. Vnáší do života harmonii, porozumění, laskavost a něhu. Navozuje atmosféru vhodnou ke spolupráci v příjemném duchu. Je to jednoduše přátelský, slunečný, hřejivý odstín, který nás pohladí na duši a vnese do našeho života harmonii.

 pantone-c%20web.jpg

V oficiálním vyjádření shrnuje Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka institutu, tuto barvu takto: Vybrali jsme barvu vyzařující teplo a moderní eleganci. Odstín, který rezonuje soucitem, nabízí náruč objetí a jednoduše spojuje mladistvé s nadčasovým.“  Prezidentka Pantone Color Institute odstín popsala následovně: „Barva roku 2024 se zaměřuje na komunitu a důležitost být nablízku těm, které milujeme. Teplý a přívětivý odstín Peach Fuzz vyjadřuje poselství soucitu, jeho jemnost spojuje lidi a obohacuje duši.“


 pantone%20web.jpg

Odstín elegantní oranžové a růžové lze velmi snadno kombinovat v interiéru. Hodí se do všech typů místností i na venkovní fasádu. Dokážete ji sladit jak s moderním stylem vaší domácnosti, tak navodit vintage vzhled. Ladí s dalšími světlými pastelovými barvami, ale nemusíte se bát ani kombinace s výrazným prvkem. (Odpovídající kódy k barvě Peach Fuzz od Pantone jsou 0520-Y60R a 0530-Y60R, komplementární – tmavě modrá S4550-R90B.)

 

Barvu roku vyhlašuje i PPG (např.: Primalex) a ani letos tomu nebylo jinak. Od této společnosti se můžeme těšit na medově béžovou barvu Limitless, která se nese ve stejném duchu jako Peach Fuzz. Jemné teplé odstíny žluté, béžové a oranžové letos hrají prim.  


 PPG%20limitless%20web.jpg

„Po celém světě zaznamenáváme přechod od chladnějších a sytých tónů ke světlejším, teplejším odstínům červené, žluté a béžové,“ řekla k výběru barvy Limitless Silvia Dyrcová, senior marketing manager PPG, Architectural Coatings. „Očekáváme, že teplé neutrální odstíny postupně nahradí chladné tóny, například šedou, a to jak v segmentu zákazníků, kteří si barvy vybírají, tak i v preferencích designerů a profesionálních malířů,“ ještě doplnila.  


 

Platí zde nepřeberné množství kombinací bez limitů, jak samotné jméno napovídá. Na stěny, strop, obložení, dveře a okna, jako dekorativní malbu či rovnou celou fasádu? Můžete ji použít kdekoliv. Krásně se kombinuje s dalšími světlými pastelovými barvami, bílou, květinovými a zemitými odstíny. Výborně si rozumí i s tmavými odstíny modré či lesní zelenou. (Kód: PPG1091-3, 101-Y20R, komplementární barvou je ocelově modrá 8010-R90B.) 

 

Máme pro vás tip. I když se jedná o takovéto jemné lehké odstíny, nebojte se najít si komplementární barvy. Možná budete zprvu překvapeni a bude se vám kombinace zdát odvážná, ale za nás můžeme doporučit se nebát volby kontrastu. Možná by vás zprvu nenapadla taková volba barev, ale výsledkem můžete být ohromeni. Svěřte se do péče designéra a nechte si navrhnout vkusný interiér. 

  

V našem tónovacím centru vám ji rádi namícháme od různých výrobců na počkání již od 0,7 litru. Doporučujeme například JUPOL Gold Advanced. Tato barva má vysokou kryvost a paropropustnost a je omyvatelná. Můžete nás navštívit na našich prodejnách, kde pořídíte k barvě i veškeré náčiní. Naši zaměstnanci vám rádi poskytnou odborné poradenství zdarma. Můžete se tak pustit do malování ještě dnes. 

Autor: Amálie Kiššová

Zdroj: Pantone Color Institute, PPG, qCov, Fotobanka

Posted in: Tipy a triky

Leave a comment