google_recenze

Nejnovější články

Fungicidní barvy

Mnoho z nás se někdy potýkalo s vlhkostí v domě, v horším případě s již bující plísní na stěnách. Plísně jsou mikroskopické organismy z řad hub, které se mohou snadno usídlit v našich domovech. Mnoho lidí si může plíseň spojovat pouze s nepříjemným zápachem nebo estetickými problémy, ale pravdou je, že může mít vážné důsledky pro naše zdraví. Dlouhodobé vystavení se plísni může zapříčinit i chronické potíže. Není radno ji podceňovat a my vám v tomto článku poradíme, jak s ní účinně bojovat.

plisen v rohu.jpg

Jak může plíseň ohrozit naše zdraví? Podívejme se na nejčastější zdravotní potíže:

1. Problémy s dýcháním: Plíseň produkuje mikroskopické částice zvané spory, které se mohou dostat do vzduchu a být inhalovány. To může způsobit různé problémy s dýcháním, jako je kašel, dušnost a alergické reakce.
2. Alergie: Plíseň může způsobit alergické reakce, které se projevují různými symptomy, včetně svědění očí, kýchání a zarudnutí kůže.
3. Astma: Prodloužená expozice plísním může zhoršit existující astma nebo jej dokonce vyvolat u lidí, kteří nebyli předtím náchylní k této nemoci.
4. Infekce: U lidí s oslabeným imunitním systémem, jako jsou malé děti, starší lidé nebo jedinci s chronickými onemocněními, mohou plísňové infekce představovat vážné nebezpečí.

Jak se bránit tomuto škodlivému mikroorganismu?

Prevence je klíčem k dobrému zdraví. Velmi důležitá je řádná cirkulace vzduchu, které docílíme správným větráním. V místnosti tak zajišťujeme zejména přísun čerstvého vzduchu, vyrovnání teplot, a tedy možných tepelných můstků a odvedení vlhkosti. Ponechte otevřená okna, pokud je pro vás příjemné počasí, v opačném případě vytvořte průvan alespoň párkrát denně. Budete překvapeni, ale svůj účel splní i nárazové intenzivní větrání po dobu 10 minut. Pamatujte také na nábytek, vlhkost se často drží za skříněmi a podobně. I pár centimetrů navíc zlepší proudění vzduchu. Věděli jste, že již po jedné hodině v místnosti s vydýchaným vzduchem hrozí pokles soustředění a zvýšená únava? I z tohoto důvodu je časté větrání prospěšné.

 

Dalším krokem, jak si pomoci v boji proti plísním, jsou odolné povrchy. Jako ochranný štít mohou sloužit i barvy proti plísním.  Jedním z efektivních způsobů, jak se bránit, je použití speciálních fungicidních barev, které jsou navrženy pro ochranu povrchů před výskytem, růstem a šířením plísně. Tyto barvy obsahují antimykotické látky, které zabraňují plísni v přichycení a množení se na stěnách a stropech. Barvy proti plísni jsou dostupné v různých odstínech a mohou být použity na různé povrchy, nemusíte se tak bát omezení estetiky interiéru. Výborné zkušenosti máme s barvami od výrobce JUB, kterými jsou JUPOL Citro a JUPOL Amikol. Jsou roky ověřené námi i našimi zákazníky. A právě tyto barvy vám rádi připravíme například i v krásných pastelových barvách.

JUPOL Citro je plísním odolná a vodou ředitelná barva s vůní citrónu. Je vhodná pro nátěry v kuchyních, koupelnách a dalších sanitárních prostorech. Vyznačuje se vysokou bělostí, kryvostí a paropropustností. Je otěruvzdorná a má mimořádně nízký obsah těkavých organických látek, čímž je šetrná k lidskému zdraví a životnímu prostředí. Má příjemnou citrónovou vůni.

 

JUPOL Amikol je vodou ředitelná barva, která spolehlivě zamezuje rozvoji plísní a je velmi vhodná i do potravinářského průmyslu. Vyznačuje se vysokou odolností oděru za mokra, je omyvatelná a odolná i univerzálním čistícím a dezinfekčním prostředkům. Je vysoce paropropustná a má vynikající kryvost. Nízký obsah těkavých organických látek a výše zmíněné vlastnosti dělají tuto barvu šetrnou k lidskému zdraví a životnímu prostředí. Splňuje také normu pro nepřímý styk s potravinami, je tedy opravdu bezpečná do citlivých prostor.

Pokud jste však v situaci, kdy s plísní již bojujete, nebojte se, my na ně máme účinné zbraně. Řekneme si, jak nejlépe s plísní bojovat a co udělat proto, abychom se jí zbavili účinně a dlouhodobě.

 

Pravidlo číslo jedna je, pokud se v domě objeví plíseň, musíme zjistit příčinu. Zatéká okolo oken, je ve zdi prasklina, vzlíná vlhkost od země, praskl zazděný okap či vodovodní trubky nebo se drží vlhkost v koupelně okolo sprchového koutu? Je nutné přijít na původ vlhkosti v domě. Bez toho můžeme s plísní bojovat roky a bude se stále vracet, ač jí to alespoň můžeme značně znesnadnit. Ve chvíli, kdy naleznete původce škodlivého mikroorganismu, máte však už z části vyhráno. Pokud je situace obtížně řešitelná, nevěste hlavu, i tak se s tím dá něco dělat.

Napadený povrch musíme nejprve plísně zbavit. Mějte na paměti několik zásad. Vždy mějte nasazený respirátor a další ochranné pomůcky, nikdy neošetřujte suchou plíseň a řádně větrejte. Tento mikroskopický organismus vytváří spory, které šíří do okolí. Jakmile byste plíseň začali škrábat za sucha, spory rozvíříte do vzduchu. Jejich mykotoxiny však mohou vašemu zdraví následně značně škodit. Proto doporučujeme plíseň nejprve ošetřit přípravkem FungiSPRAY. Nástřik nechte působit 24 hodin. Poté plíseň znovu navlhčete, použijte mokrý hadřík či houbičku a plíseň setřete. Postup opakujte v případě potřeby. Pro všechny se najde ten vhodný přípravek - FungiSPRAY se vyrábí chlorový, bezchlorový i s vůní.

V ideálním případě podpořte prostor, před provedením těchto prací, přítomností odvlhčovače s čističkou vzduchu. V případě, že máte v místnostech dlouhodobě vzdušnou vlhkost nad 65 %, je používání odvlhčovače doporučeno pravidelně. Ideální vzdušná vlhkost by se měla pohybovat mezi 40-60 %. Jsou to vhodné podmínky pro šíření virů, bakterií a plísní.

Pokud povrch zbavíte plísně, před dalším nátěrem zvolte fungicidní penetraci nebo přimíchejte do barvy přípravek FungiSAN. Je to opět přípravek proti plísním, který působí hluboko ve zdech. To je pro nás důležité, jelikož plíseň často vidíme, až když je mycelium značně rozšířené. Především jeho okrajové části jsou tak mikroskopické, že plíseň pravděpodobně obsadila mnohem větší plochu a dávno se již šíří toxické spory.

Po ošetření stěn fungicidními přípravky a barvami v požadovaném počtu vrstev můžete být o mnoho klidnější. Pokud jste vyřešili příčinu, zajistíte správnou cirkulaci vzduchu a provedli jste aplikaci správně, plíseň se k vám již nemá důvod vrátit. Plíseň je skrytý nepřítel domova a je nutné se jí zbavit. Bude se vám lépe dýchat a předejdete zdravotním potížím. Je důležité dbát na vyřešení problému především, pokud se v místnostech vyskytují děti, senioři či osoby s oslabenou imunitou.

Závěrem lze říci, že plíseň je nejen nepříjemným problémem, ale také hrozí, že poškodí naše zdraví. Použití speciálních barev proti plísni může být efektivním způsobem, jak se bránit jejímu výskytu a zajistit zdravé prostředí v našich domovech. Jestliže již máte problémy s plísní, rádi s vámi zkonzultujeme vhodné preventivní opatření a výběr správných přípravků proti plísni pro váš domov. Naši vyškolení zaměstnanci vám rádi se vším poradí. Nakoupíte u nás vše pro malování od válečků po štafle. V našem centru tónování vám připravíme požadovaný odstín na počkání. Dostane se vám u nás kompletního servisu od odborníků.

Zdroje:

  • https://www.jub.cz/malirske-barvy-dekorativa/malirske-barvy/jupol-amikol
  • https://www.jub.cz/malirske-barvy-dekorativa/malirske-barvy/jupol-citro
  • https://www.stachema.cz/produkt/fungisan-bezchlorovy
  • https://www.stachema.cz/produkt/fungispray-chlorovy
  • Fotobanka

Autor: Amálie Kiššová

Posted in: Tipy a triky

Leave a comment