google_recenze

Nejnovější články

DIY seriál 4. díl - Nábytek z palet a dřevěných beden

To nejlepší na konec. Podíváme se dnes na paletový zahradní nábytek. Rádi byste si postavili posezení, stůl a bazén? Řekneme vám, jak na to. Nemusíte se toho obávat, je to jednodušší, než se zdá a se správnou přípravou to zvládne každý domácí kutil.

Ať už budete stavět cokoliv, nejprve si dřevěná prkna z palet správně připravíme. Je nutné je ošetřit od nečistot a hrubostí a poté lazurovacím lakem vhodným do exteriéru (odkaz na článek, ve kterém jsme se péči o dřevo věnovali naleznete zde). Postavte pár palet na sebe, přidělejte zezadu další jako opěradlo a je hotovo. K Posezení patří stůl. Výrobu jsme si také již popsali v předchozím díle v rámci konferenčního stolku do obývacího pokoje. Můžete postupovat stejně a podobně lze postavit například i bar.

Jak jsme si v úvodním článku již řekli, nabízí se mnoho velikostí palet. Pro podium pod posezení se budou hodit právě ty největší s plnou vrchní stranou. Podium ošetřete lazurovacím lakem se zvýšenou odolností. Můžete také okolo podia postavit palety a vytvořit z nich ohraničení posezení, které ozdobíte květinami a lehkým osvětlením. Můžete si tak vytvořit opravdu krásný a poklidný koutek pro odpočinek nebo příjemný prostor pro grilovačku s přáteli. Je až neuvěřitelné, jak je snadné vytvořit si vlastní zahradní nábytek, že?


Takový zahradní set můžete doplnit houpačkou. Houpačka z palet hravě unese několik přátel nebo více dětí. Můžete vytvořit houpačku i o velikosti postele. Pozornost také věnujte výběru dostatečně pevných provazů, lan nebo řetězů a spojovacího materiálu. V neposlední řadě dbejte na zajištění stabilní a pevné konstrukce. Buďto si ji můžete vyrobit sami ze dřevěných trámů nebo kovových trubek anebo lze pořídit již hotovou.

V letních parných dnech se nám bude hodit také bazén. Z palet si ho můžete postavit i sami. Navíc jde snadno přizpůsobit velikost i tvar vašim požadavkům či atypickému tvaru zahrady. K bazénu si snadno doděláte také schody a podium, stejně jako pod posezení. Dřevo v takovém prostředí doporučujeme natřít tímto lakem, zvýšíte tak jeho odolnost ve vlhkém prostředí. Stavba bazénu není nijak složitá a dá se zvládnout za pár dní. Připravíte si podklad, očistíte ho od drnů, kamenů, případně ho můžete srovnat pískem apod. Postavíte několik palet vedle sebe a spojíte na vrchu, po bocích a podél spodní hrany. Vnitřní stranu je nutné potáhnout či obložit, aby se vyrovnal povrch i po stranách a materiál nebyl nikde víc zatěžován a tím pádem oslaben. Prostor vyložíte bazénovou folií či jinou zesílenou plachtou. Můžete na vrch konstrukce přidělat širší prkno jako odkládací parapet. Vnější stranu bazénu můžete obložit dalšími prkny a osadit rostlinami. Celý projekt se dá zvládnout za pár tisíc korun.

Dětem můžete postavit zahradní chatku, dětské pískoviště a opičí dráhu. Ne že by výše zmíněnou houpačku a bazén také nevyužili, ale vlastní koutek určitě velmi ocení jak oni, tak vy. S návrhem i stavbou svého prvního domečku mohou pomoci a na konci i je můžete nechat stavbu barevně dozdobit, jak jim fantazie dovolí (nabízíme barvy splňující normu pro barvy vhodné na dětské hračky a dětská hřiště). Může vás překvapit, jaké požadavky děti budou mít. Přejí si malé okénko, kuchyňku i malou terásku? Za pomoci palet a beden se dá splnit opravdu mnoho přání.

Stejně tak se mohou podílet na stavbě psí boudy. Svou stavbou jsou navíc palety vyloženě připravené na zateplení. Vašemu domácímu mazlíčkovi tak nebude chladno ani v zimě. Udělejte mu prostornou boudu s předsíní a střechu s přesahem. Obojí uvítá jak v létě, tak v zimě. Hodí se také ponechat jednu stranu či střechu otvírací. Můžete tak pejskovi snadno boudu čistit. Takovou boudu můžete postavit například i nyní mezi zahrádkáři populárním indickým běžcům. Stejně tak lze snadno vyrobit kurník, králíkárnu i další stavby pro domácí zvířata.

A pokud vám zbydou ještě nějaká prkna, můžete je využít na okrasnou ohrádku okolo popelnic na směsný a tříděný odpad. Ohrádku můžete nechat porůst popínavými rostlinami. Popelnice tak nebudou rušit okolí vašeho domu a stanou se dalším stylovým prvkem.

Fantazii se opravdu meze nekladou a takové tvůrčí chvíle mohou být skvělou aktivitou pro celou rodinu. Dřevěné palety a bedny jsou snadno přístupné, cenově dostupné a dobře se s nimi pracuje. Je to tak skvělý materiál pro začátečníky i pokročilé, pro mladé rodiny či partu přátel. Možností je opravdu mnoho! Děkujeme za přečtení tohoto seriálu a doufáme, že jsme vám dokázali poradit, jak na paletový nábytek a jaké prostředky na jeho ošetření použít.

Autor: Kiššová Amálie

Fotografie: Fotobanka

Posted in: Tipy a triky

Leave a comment