google_recenze

Nejnovější články

DIY seriál 1. díl - Nábytek z palet a dřevěných beden

Úvod do výroby z palet

Jistě jste už viděli mnoho tipů na paletový nábytek či nábytek z dřevěných beden. V tomto seriálu si ukážeme ty známé, ale i pár nevšedních nápadů. Palety jsou velmi šikovné pro výrobu nábytku i doplňků interiéru. Jsou pevné a stabilní, nabízí se v různých ale jasně daných velikostech a dobře se s nimi pracuje. Nemusí se takové práce bát ani úplní začátečníci a často vám postačí poměrně základní náčiní.

8.jpg

V předchozím článku jsme si již řekli, jak nejlépe ošetřit dřevo, aby nám nátěr vydržel mnoho let. Postup můžeme aplikovat právě i na paletový nábytek, a to bez ohledu na to, zda bude v ideálních podmínkách v obývacím pokoji či bude vystaven nepřízním počasí venku na terase. Doporučené přípravky jsou vhodné do interiéru i exteriéru a jsou bezpečné i pro děti, nemusíte se tedy bát takto ošetřit i designové doplňky v dětském pokoji. Výhoda těchto lazurovacích laků je, že fungují jako penetrační i vrchní vrstva a nemusíte tak kupovat několik různých přípravků. Nabízí se navíc v barevném i bezbarvém provedení a jsou vodou ředitelné. Nepotřebujete tak další přípravky (ředidla) a použité náčiní se dá snadno omýt vodou (před zaschnutím). Samozřejmě můžete také pořídit krycí barvu, kterou vám natónujeme do více než 30 000 odstínů, již od 0,7 litru. Na našich prodejnách tónujeme na počkání. Se vším vám pochopitelně rádi poradíme.

ÚVOD + Ložnice palety.jpg

Určitě si dejte záležet na kvalitní přípravě, palety často nejsou ničím ošetřené ani nikterak upravené. Je tedy nutné povrch dostatečně očistit a obrousit, abychom předešli nepříjemnému pocitu na dotek i třískám a zároveň aby následný nátěr správně přilnul. Máme-li připravené dřevo, můžeme se pustit do práce. Zapojte celou rodinu a vytvořte sadu dekorací či nábytku pro každého člena domácnosti. Můžete tak sjednotit celý byt či dům, naučit se něco nového a užít si společně strávený čas.

Ložnice

Palety se dají různě skládat, mohou samostatně stát nebo je můžete i rozebrat a použít pouze jejich části. Vyrábí se v jasně daných velikostech a díky tomu si rychle spočítáte, kolik kusů budete pro vaše plány potřebovat. Věděli jste, že se jsou palety o rozměrech od 60x40 cm až po 200x140 cm? Můžete tak vyrobit celou postel klidně i z jedné palety. Reálně si dokážete vyrobit postel za den. Díky stabilitě palet si ani nemusíte lámat hlavu s křivou podlahou. Můžete také palety skládat na sebe a vytvořit tak různě vysokou postel. Je tedy vhodná i pro naše starší členy rodiny, kteří potřebují výše posazenou matraci pro snadné vstávání.

loznice.jpg

Do ložnice si můžete vyrobit hned několik kusů nábytku. Jak již výše zmíněnou postel, tak například noční stolky či stěnu za postel. Stěnu poté můžete zkrášlit rodinnými fotografiemi, obrázky od dětí a květinami. Nainstalovat stěnu z palet na zeď není těžké, jen je důležité vědět z jakého materiálu zeď je. Do každého materiálu jsou totiž vhodné jiné hmoždinky. Může se také hodit lepidlo, kterými hmoždinky pojistíte a poté stačí již stěnu pouze přišroubovat. Důležité, než budete vrtat, je si zjistit, kudy vede elektroinstalace a plynové či vodní potrubí. Pár minut věnovaných přípravě vás ochrání od pozdějších nepříjemností a zkaženého víkendu. Výhodou pak je, že do dřevěné stěny můžete skrýt novou kabeláž. Můžete si tak například připravit noční jemné osvětlení či lampičky na čtení a zanechat přitom čistý vzhled.

paletovastena.jpg

Z dřevěných beden pak můžete vytvořit například noční stolky. Můžete je jednoduše postavit na bok. Na vrchní stranu si dáte lampičku a máte odkládací prostor v příjemné výšce u postele a dovnitř bedny se poté pohodlně vejdou knížky a sklenice vody. Kdo je odvážnější, může vytvořit stolek z latí z rozebrané palety. Můžete si pohrát s různými geometrickými tvary. Níže na fotografii se můžete inspirovat kulatým stolkem.

bedroom-with-messy-bed-2021-08-26-15-44-47-utc (1).jpg

V neposlední řadě si můžete z beden udělat například odpadkový koš či koš na prádlo. Menší bedny můžete také přidělat na zeď a udělat si z nich poličky na knížky či na květiny.

white-bedroom-with-wooden-bed-2021-08-26-15-44-55-utc%20(1).jpg

Jednoduše si můžete pohrát a pomocí dřevěných pale a dřevěných beden vytvořit opravdu mnoho doplňků. V dalším díle se podíváme do obývacího pokoje.


Autor: Kiššová Amálie

Fotografie - Fotobanka

Posted in: Tipy a triky

Leave a comment